KVÁSKOVÝ CHLEBA – nejen pro ZAČÁTEČNÍKY
Popis
Máte pocit, že upéct chleba je těžší než stavba vesmírné lodě? Nezoufejte, není tomu tak. Stačí jen pár maličkostí, které je potřeba se dozvědět a chleba se pro Vás stane hračkou. Naučíme se, co je kvas a jak o něj pečovat. Probereme mouky, pojmy spojené s pečením, ty známé i neznámé, abyste konečně věděli, o čem se v pekařských kuloárech mluví. Vychytáme běžné chyby a projdeme si celý proces výroby kvasového chleba. Jednoduše a s lehkostí. 6 hodin plných informací a mouky úplně všude.
Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.
Na kurzu si osvojíte:
- co je kvas a jak se o něj starat
- jaké mouky jsou vhodné na pečení z kvasu
- pojmy autolýza, fermentolýza a jejich druhy, jak se od sebe liší
- jak pracovat s těstem, základní zákonitosti
- jak stáčet chléb do ošatky
- jak správně péct
- co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
- druhy kvasu
PLUNDROVÉ PEČIVO – CROISSANT
Popis
Do válení plundrového těsta se doma pouští jen málokdo. A vlastně se není čemu divit. Připravit tento druh těsta je trochu složitější. Udělat plundrové těsto totiž vyžaduje jistou dávku píle a trpělivosti, výsledek ale stojí za to. Základy plundrového těsta se Bára učila v Bratislavě u výborného pekaře Sergeje Nováka a jeho techniku a své poznatky Vám ukáže tak, aby to pochopil každý. Překládané kynuté těsto plné voňavého másla, krémů, džemů a čerstvého ovoce ze zahrady. To vše se v tomto zázraku skrývá a Vy posunete své pekařské umění do jiných chuťových sfér. Toto těsto má nespočet možností, jak ho vytvarovat a naplnit. Budeme pracovat ručně, ale ukážeme si i proces na vyvalovačce (dle situace). 7 hodin plných informací a mouky s máslem úplně všude.
Na kurzu si osvojíte:
- přípravu těsta
- přípravu másla
- laminaci – překlady těsta
- různé druhy tvarování
- jak na plundru z kvasu
- jak na plundru z droždí
- náplně
Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.
KVÁSKOVÝ CHLEBA – pro pokročilé – chléb typu OPEN CRUMB
Popis
Pokud toužíte po nadýchaném a voňavém chlebu, který je plný velkých ok a chuti, je tento kurz určen právě pro Vás. Projdeme si celý proces, který je pro otevření střídy zásadní. Je třeba jít krok za krokem a vědět, co v tu chvíli s těstem děláte, aby nedošlo k narušení lepkové sítě. Ano, půjdeme na to trochu vědecky, ale přesto jednoduše a hravě.
- jak na silný kvas
- jaký kvas použít a za jakých okolností
- druhy kvasu, rozdíl mezi nimi
- jaké mouky jsou vhodné na pečení s dlouhou fermentací
- celozrnné mouky, čerstvě mleté mouky
- kaše, zápary
- autolýza, slaná autolýza, studená autolýza
- způsoby překladů těsta
- jak pracovat s těstem
- jak stáčet chléb do ošatky a neponičit ho
- jak správně péct (nádoba, kámen, litina, smalt)
- co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
- a mnohem víc…
Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.