Náplň kurzů

Máte pocit, že upéct chleba je těžší než stavba vesmírné lodě? Nezoufejte, není tomu tak. Stačí jen pár maličkostí, které je potřeba se dozvědět a chleba se pro Vás stane hračkou. Naučíme se, co je kvas a jak o něj pečovat. Probereme mouky, pojmy spojené s pečením, ty známé i neznámé, abyste konečně věděli, o čem se v pekařských kuloárech mluví. Vychytáme běžné chyby a projdeme si celý proces výroby kvasového chleba. Jednoduše a s lehkostí. 6 hodin plných informací a mouky úplně všude.

Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.

Na kurzu si osvojíte:

  • co je kvas a jak se o něj starat
  • jaké mouky jsou vhodné na pečení z kvasu
  • pojmy autolýza, fermentolýza a jejich druhy, jak se od sebe liší
  • jak pracovat s těstem, základní zákonitosti
  • jak stáčet chléb do ošatky
  • jak správně péct
  • co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
  • druhy kvasu

Do válení plundrového těsta se doma pouští jen málokdo. A vlastně se není čemu divit. Připravit tento druh těsta je trochu složitější. Udělat plundrové těsto totiž vyžaduje jistou dávku píle a trpělivosti, výsledek ale stojí za to. Základy plundrového těsta se Bára učila v Bratislavě u výborného pekaře Sergeje Nováka a jeho techniku a své poznatky Vám ukáže tak, aby to pochopil každý. Překládané kynuté těsto plné voňavého másla, krémů, džemů a čerstvého ovoce ze zahrady. To vše se v tomto zázraku skrývá a Vy posunete své pekařské umění do jiných chuťových sfér. Toto těsto má nespočet možností, jak ho vytvarovat a naplnit. Budeme pracovat ručně, ale ukážeme si i proces na vyvalovačce (dle situace). 7 hodin plných informací a mouky s máslem úplně všude.

Na kurzu si osvojíte:

  • přípravu těsta
  • přípravu másla
  • laminaci – překlady těsta
  • různé druhy tvarování
  • jak na plundru z kvasu
  • jak na plundru z droždí
  • náplně

Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.

Pokud toužíte po nadýchaném a voňavém chlebu, který je plný velkých ok a chuti, je tento kurz určen právě pro Vás. Projdeme si celý proces, který je pro otevření střídy zásadní. Je třeba jít krok za krokem a vědět, co v tu chvíli s těstem děláte, aby nedošlo k narušení lepkové sítě. Ano, půjdeme na to trochu vědecky, ale přesto jednoduše a hravě.

  • jak na silný kvas
  • jaký kvas použít a za jakých okolností
  • druhy kvasu, rozdíl mezi nimi
  • jaké mouky jsou vhodné na pečení s dlouhou fermentací
  • celozrnné mouky, čerstvě mleté mouky
  • kaše, zápary
  • autolýza, slaná autolýza, studená autolýza
  • způsoby překladů těsta
  • jak pracovat s těstem
  • jak stáčet chléb do ošatky a neponičit ho
  • jak správně péct (nádoba, kámen, litina, smalt)
  • co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
  • a mnohem víc…

Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.