Chléb typu OPEN CRUMB pro pokročilé pekaře

SOBOTA 18.10.2025 10 – 18 hod.

Pokud toužíte po nadýchaném a voňavém chlebu, který je plný velkých ok a chuti, je tento kurz určen právě pro Vás. Projdeme si celý proces, který je pro otevření střídy zásadní. Je třeba jít krok za krokem a vědět, co v tu chvíli s těstem děláte, aby nedošlo k narušení lepkové sítě. Ano, půjdeme na to trochu vědecky, ale přesto jednoduše a hravě.

Popis

Naučíme se, co je kvas a jak o něj pečovat. Probereme mouky, pojmy spojené s pečením, vychytáme běžné chyby a projdeme si celý proces výroby kvasového chleba. Jednoduše a s lehkostí. 8 hodin plných informací a mouky úplně všude.

Na kurzu si osvojíte:

  • jak na silný kvas
  • jaký kvas použít a za jakých okolností
  • druhy kvasu, rozdíl mezi nimi
  • jaké mouky jsou vhodné na pečení s dlouhou fermentací
  • celozrnné mouky, čerstvě mleté mouky
  • kaše, zápary
  • autolýza, slaná autolýza, studená autolýza
  • způsoby překladů těsta
  • jak pracovat s těstem
  • jak stáčet chléb do ošatky a neponičit ho
  • jak správně péct (nádoba, kámen, litina, smalt)
  • co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
  • a mnohem víc…

Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude postaráno z lokální farmářské produkce.

Pro koho je kurz:

Kurz je určen pro úplné začátečníky i mírně pokročilé domácí pekaře. Není třeba žádná předchozí zkušenost – jen chuť se naučit něco nového.

Odnesete si:

  • Vlastní kvásek
  • Recept na chléb
  • Žitnou kváskovou cihlu
  • Tištěný tahák s postupem
  • Spoustu ochutnávek open crumb chlebů
  • Odvahu pustit se doma do pokročilého pečení

Jak kurz probíhá:

Kurz trvá přibližně 8 hodin a koná se ve vybavené kuchyni. Vše potřebné (kromě vlastní ošatky) bude k dispozici – včetně mouky, pomůcek i zástěry. Pokud si chcete donést svou oblíbenou zástěru, klidně můžete.

Cena:

3.490,- Kč (možnost ubytování za zvýhodněnou cenu)

Popis místa konání kurzu zde: Vlkovská roubenka – CHALUPA VAŠICH SNŮ NA VYSOČINĚ

Vyberte si událost v kalendáři: