SOBOTA 18.10.2025 10 – 18 hod.
Pokud toužíte po nadýchaném a voňavém chlebu, který je plný velkých ok a chuti, je tento kurz určen právě pro Vás. Projdeme si celý proces, který je pro otevření střídy zásadní. Je třeba jít krok za krokem a vědět, co v tu chvíli s těstem děláte, aby nedošlo k narušení lepkové sítě. Ano, půjdeme na to trochu vědecky, ale přesto jednoduše a hravě.
Popis
Naučíme se, co je kvas a jak o něj pečovat. Probereme mouky, pojmy spojené s pečením, vychytáme běžné chyby a projdeme si celý proces výroby kvasového chleba. Jednoduše a s lehkostí. 8 hodin plných informací a mouky úplně všude.
Na kurzu si osvojíte:
- jak na silný kvas
- jaký kvas použít a za jakých okolností
- druhy kvasu, rozdíl mezi nimi
- jaké mouky jsou vhodné na pečení s dlouhou fermentací
- celozrnné mouky, čerstvě mleté mouky
- kaše, zápary
- autolýza, slaná autolýza, studená autolýza
- způsoby překladů těsta
- jak pracovat s těstem
- jak stáčet chléb do ošatky a neponičit ho
- jak správně péct (nádoba, kámen, litina, smalt)
- co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
- a mnohem víc…
Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude postaráno z lokální farmářské produkce.
Pro koho je kurz:
Kurz je určen pro úplné začátečníky i mírně pokročilé domácí pekaře. Není třeba žádná předchozí zkušenost – jen chuť se naučit něco nového.
Odnesete si:
- Vlastní kvásek
- Recept na chléb
- Žitnou kváskovou cihlu
- Tištěný tahák s postupem
- Spoustu ochutnávek open crumb chlebů
- Odvahu pustit se doma do pokročilého pečení
Jak kurz probíhá:
Kurz trvá přibližně 8 hodin a koná se ve vybavené kuchyni. Vše potřebné (kromě vlastní ošatky) bude k dispozici – včetně mouky, pomůcek i zástěry. Pokud si chcete donést svou oblíbenou zástěru, klidně můžete.
Cena:
3.490,- Kč (možnost ubytování za zvýhodněnou cenu)
Popis místa konání kurzu zde: Vlkovská roubenka – CHALUPA VAŠICH SNŮ NA VYSOČINĚ